Hastane acil durum kodları ilgili birimi ve personeli hastane yerleşkesi içinde meydana gelebilecek bir olaydan ya da acil durumdan bilgilendirmek ve uyarmak için kodlanmış mesajlardır.
Kodların kullanılması amacı; hastane yerleşkesi içerisinde bulunan hastaların, ziyaretçilerin yada iş takipçilerinin arasında stres ve paniği önlemek, gerekli bilgileri hastane personeline hızlı ve minimum yanlış anlama ile iletmeyi amaçlar.
Öncelikli olarak Acil Durum Kodları;
Dünyada uzun süredir kod sistemleri kullanılsa da kod sistemleri oluşturulurken yan yana hastanelerde bile farklı olaylar için farklı renkler kullanılmış ve kod sistemlerinin standardize olması sağlanamamıştır.
1997’de Avustralya’da bu yöndeki ilk adımlar atılarak Australian Standard, Planning for Emergencies-Health Care Facilities kılavuzu yayımlanmıştır.
ABD’de kırmızı ve mavi kodlar, hastanelerin %90’ında benzer şekilde yangın ve erişkin resusitasyon için kullanılsa da; çocuk kaçırılması için 47, silahlı saldırgan için 61 farklı kod sistemi kullanılmıştır. 1999 yılında Güney Kaliforniya’da bir acil serviste silahlı bir saldırganın 3 kişiyi öldürmesinin ardında hastanede gri kod verilmiş, ancak saldırganın silahlı olabileceği düşünülmeden gri kod verilmiş ve tehlike bölgesinde silahlı saldırganın üzerine durumdan habersiz personel yönlendirilmiştir. Bu olayın üzerine Hospital Association of Southern California (HASC) ortak bir kod sistemi önermiş ve 2003 yılından itibaren de bu kod sistemi zorunlu tutulmuştur.
Ülkemizde hastanelerde renkli kod sistemlerinin kullanımı yakın zamanda gündeme gelmiştir. Sağlık Bakanlığı Performans ve Kalite Dairesi Başkanlığı’nın çalışmaları ile ülkemizde hizmet kalite standartları kapsamında, 2008 yılında erişkin resusitasyonu için mavi kod, 2009 yılında çocuk kaçırma için pembe kod, 2011 yılı Temmuz ayında ise sağlık çalışanına yönelik beyaz kodun da hayata geçmesi ile 3 farklı renkli kod uygulaması başlatılmıştır. Hastanelerimizde farklı renkli kod sistemleri kullanılmaması, bu konuda ülkemiz dışında yaşanan karmaşadan şimdilik bizleri uzak tutmaktadır. Halen ülkemizde mavi, pembe ve beyaz kod uygulamaları dışında ortak bir hastane acil kod sistemleri bulunmamaktadır.
Çalışanın sözel/fiziksel şiddet ve tehdide maruz kalması durumunda çalışanın güvenliğini sağlamaya yönelik uygulamaların başlatılmasını sağlayan çağrı sistemidir.
Beyaz Kod Güvenlik Alarm Durumu (Dahili Telefonla 1111 Kodlanır)
Acil yaşam desteği gerektiğinde (kalp ve solunum durması) bir hastanın hızlı ve güvenli biçimde, eğitimli ve deneyimli personel tarafından, kalp ve solunum sistemine müdahale ile canlandırılmasını sağlamaya yönelik bir çağrı sistemidir.
Mavi Kod Güvenlik Alarm Durumu (Dahili Telefonla 2222 Kodlanır)
Hastane içerisinde çocuk kaçırılması veya kaybolması durumlarını önlemek ve güvenliğini sağlamaktır.
Hastanemizde alınan tüm önlemlere rağmen yatan bebek/ çocuk hastaların kaçırılmaları, kaybolmaları durumunda kullanılan bir koddur.
Pembe Kod Güvenlik Alarm Durumu (Dahili Telefonla 3333 Kodlanır)
Herhangi bir yangın tehlikesi halinde, yangına en hızlı şekilde müdahale edilerek oluşabilecek tehlikeleri en aza indirmek ve/veya önlemek amacıyla hazırlamış acil uyarı kodudur.
Kırmızı Kod Güvenlik Alarm Durumu (Dahili Telefonla 4444 Kodlanır)
Hastanede meydana gelebilecek silahlı saldırı ya da tehdit durumlarında diğer kişilerin olay yerine girişlerini engellemek ve güvenliği sağlamaktır. Hastanesi’nde bulunan hasta, hasta yakını ve hastane çalışanlarının silahlı saldırı ya da tehdide maruz kalmaları halinde güvenlik birimlerini harekete geçirmek için verilen alarmdır.
Gri Kod Güvenlik Alarm Durumu (Dahili Telefonla Güvenlik Merkezini arar)
Hastanede ve hastane çevresinde, bomba tehdidi oluşturabilecek herhangi bir şüpheli paket / çanta vb. fark edilmesi durumunda paketin bulunduğu bölgenin ve çevresinin güvenliğini sağlamaktır.
Siyah Kod Güvenlik Alarm Durumu (Dahili Telefonla Güvenlik Merkezini arar)
Kitle imha silahlarının kullanımı veya kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik kazalar neticesinde kontamine olarak hastaneye başvuran hastaları en sistemli ve hızlı şekilde dekontamine etmek ve gerekli tıbbi desteği sağlamaktır.
Turuncu Kod Güvenlik Alarm Durumu (Dahili Telefonla Güvenlik Merkezini arar)